
Suroviny
- 500 g kachních jater
- 1 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 1,5 dcl portského vína (použila jsem Royal Oporto)
- máslo nebo kachní, či husí sádlo
- Koření
- hotové paštikové koření (např. www.koreni.cz), nebo kdo dává přednost čerstvým bylinkám stačí hrst nasekané trošky timiánu
- bobkového listu
- bazalka
- špetka muškátového oříšku
- špetka muškátového květu
- drceného hřebíčku
- pepře
- sůl – dle chuti
- 2 hrstky sekaných mandlí
- dle chuti např. hrst kaparů (sušených malých ovocných plodů)
- brusinek
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
V hrnci necháme rozpustit větší množství tuku, přidáme nakrájenou cibuli, krátce orestujeme (pozor, nesmí zhnědnout) a rozmačkaný česnek.
-
Vložíme očištěná a pokrájená játra, která též lehce orestujeme s pár špětkami hotového paštikového koření nebo drceného pepře a hřebíčeku /viz varianty uvedené v surovinách/, (pokud máme čerstvé bylinky, necháme si je až na mixování) a zalijeme portským vínem, které necháme téměř vypařit.
-
Hotovou směs přendáme do mísy, přidáme čerstvé nasekané bylinky, muškátové koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
-
Pak přidáme sekané mandle a další, např. brusinky a promícháme.
-
Hotovou fáš přendáme do misek, ozdobíme petrželkou, zalijeme zbylým tukem, necháme vychladnout a poté ztuhnout min. přes noc v lednici.
Poznámka od kuchařky
Recept je inspirovaný z TV. Zdá se to složité, ale zvládla jsem to i já 🙂 Tak to zvládnete i vy a je to mňam 🙂
BTW, do rána byla půlka z jedné té misky pryč, manžel nevydržel čekat 🙂