Domácí paštika z kachních jater

93
- reklama -

Suroviny

500 g kachních jater
1 cibule
3-4 stroužky česneku
1,5 dcl portského vína (použila jsem Royal Oporto)
máslo nebo kachní, či husí sádlo
Koření
hotové paštikové koření (např. www.koreni.cz), nebo kdo dává přednost čerstvým bylinkám stačí hrst nasekané trošky timiánu
bobkového listu
bazalka
špetka muškátového oříšku
špetka muškátového květu
drceného hřebíčku
pepře
sůl – dle chuti
2 hrstky sekaných mandlí
dle chuti např. hrst kaparů (sušených malých ovocných plodů)
brusinek
čerstvá petrželka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci necháme rozpustit větší množství tuku, přidáme nakrájenou cibuli, krátce orestujeme (pozor, nesmí zhnědnout) a rozmačkaný česnek.

  2. Vložíme očištěná a pokrájená játra, která též lehce orestujeme s pár špětkami hotového paštikového koření nebo drceného pepře a hřebíčeku /viz varianty uvedené v surovinách/, (pokud máme čerstvé bylinky, necháme si je až na mixování) a zalijeme portským vínem, které necháme téměř vypařit.

  3. Hotovou směs přendáme do mísy, přidáme čerstvé nasekané bylinky, muškátové koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem.

  4. Pak přidáme sekané mandle a další, např. brusinky a promícháme.

  5. Hotovou fáš přendáme do misek, ozdobíme petrželkou, zalijeme zbylým tukem, necháme vychladnout a poté ztuhnout min. přes noc v lednici.

Poznámka od kuchařky

Recept je inspirovaný z TV. Zdá se to složité, ale zvládla jsem to i já 🙂 Tak to zvládnete i vy a je to mňam 🙂

BTW, do rána byla půlka z jedné té misky pryč, manžel nevydržel čekat 🙂