Suroviny
- 2 hrnky ovesných, pšeničných č jiných vloček namíchat
- 2-3 lžíce cukru krupice
- hrst mletých lískových oříšků
- hrst rozinek
- hrst sušeného ovoce
Postup přípravy receptu
-
Na teflonovou pánev dáme ovesné vločky (možno smíchat s pšeničnými napůl), přidáme cukr a mícháme.
-
Pozor, až se více rozpálí a zkaramelizuje cukr, hodně míchat a stáhnout teplotu, aby vločky nehořkly!
-
Pak přidáme nasekané oříšky, mandle, rozinky, jakékoliv jiné sušené pokrájené ovoce a stáhneme z plotýnky.
-
Před podáváním přidáme čerstvé banány, jablka, švestky jakékoliv ovoce, kterté je k mán, pokrájené na kousky.
-
Lze jíst suché, či zalité klasicky mlékem, posypat Grankem či strouhanou čokoládou, nebo skořicí, přidat med.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám od kamaráda, vrcholového sportovce, který si müsli nikdy nekoupil, ale zásadně dělal doma. Je možnost mnoha obměn a variací, ale ne jich tam dát mnoho, spíš střídat kombinace, výborná je i nasekaná hořká čokoláda, vmíchaná do studeného müsli. Výborné jsou i kousky džemu na povrchu. Nikdy si ho nepřipravujte mnoho a uložte do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, není větší pochoutky pro moučné moly.
Je to výborná snídaně i pochoutka pro sportovce, rekonvalescenty a děti, které zpravidla mají rády sladší, posypané čokoládou, grankem… Kdo si myslí, že je to dietní jídlo, tak to tedy není, je dost kalorické, ale zdravé, obsahuje minerály a vitamín B.