Domácí listový závin se slanou náplní

64
- reklama -

Suroviny
3 záviny,30cm dlouhé

Na těsto budeme potřebovat:
200 g 100% tuku Iva (celá kostka)
400 g hladké mouky
200 ml studené vody
2 žloutky
1 kl soli
na náplň budeme potřebovat
200 g pikantní klobásy (nakrájené na drobné kostičky)
1 pl oleje
7 větších cibulí nakrájených na jemné půlměsíčky/nebo 500g kyselého zelí
1 jablko nastrouhané na hrubém slzičkovém struhadle
1 pl octa
1 kl drceného kmínu
1 kl soli
1/2 kl mletého pepře
dále budeme potřebovat
cca 10 pl hladké mouky na posypání válu
6 pl strouhanky
3 pl celého máku
2 pl oleje
lněné semínko na posypání závinů
pečící papír na vyložení plechu
pl=polévková lžíce
kl=kávová lžička

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku,tekutinu, žloutky, sůl a rukama vypracujeme těsto.

  2. Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.

  3. Mezitím,co těsto odpočívá si připravíme náplň.

    Do kastrolu na rozehřátý olej dáme na 4minuty orestovat nakrájenou klobásu.

  4. Poté přidáme cibuli, přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme cca 15minut.

  5. Pokud cibule během dušení pustí málo šťávy, můžeme podlít troškou vařící vody.

  6. Po 15minutách přidáme nastrouhané jablko, uvedené koření a ocet a ještě 5 minut povaříme.

  7. Zapneme si troubu a vytáhneme odpočaté těsto z lednice.

  8. Těsto rozdělíme na 3 díly, podsýpneme moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru.

  9. Vychladlou směs na naplnění také rozdělíme na 3 díly.

  10. Každý vyválený plát posypeme 2 pl strouhanky, rozetřeme směs a posypeme 1 pl máku.

  11. Okraje těsta potřeme olejem s rozšlehanými bílky, které mám zbyly po přípravě těsta.

  12. Zavineme, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, opět potřeme a závin opatrně propícháme vidličkou.

  13. Povrch závinu posypeme lněným semínkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupních do zlatavé barvy cca 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Tyto“štrůdlíky“už peču roky.Nejlíp chutnají na druhý den,ale je dobré si je naplánovat na víkend, nebo jiné volné dny, kdy se nemusí chodit mezi lidi:-)Nadnášejí:-)

Tuk Iva také můžeme nahradit celou kostkou 100% Omegy/250g, ostatní suroviny zůstávají ve stejném množství.