Suroviny
- 3 bílky
- 165 g cukru krupice
- 85 g ořechů (jemně mletých, může být kokos)
- 50 g moučkového cukru
- Náplň:
- karamelový krém
Postup přípravy receptu
-
Laskonky, které koupíte v cukrárně, bývají často šizené. Domácí jsou přece jen domácí, jejich chuť navíc můžete snadno upravit přídavkem jemně mletých ořechů, nebo strouhaným kokosem. A když na to přijde, nemusíte se ani složitě rozhodovat; stačí těsto rozdělit na dvě části a uspokojíte doma jak milovníky ořechů, tak i kokosu.
-
Ovšem nezapomeňte, že se při tvorbě laskonek neobejdete bez speciální šablony, díky které budou všechny kousky stejné (k dostání je v prodejnách s potřebami pro cukráře). Určitě se pak nemusíte bát, že ji dostatečně nevyužijete. Jakmile si práci s ní jednou zkusíte, budou laskonky u vás doma na stole často. Plnit je pak můžete různými krémy, ale nejvíc se osvědčil máslový s přídavkem zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (celá plechovka se 2 hodiny vaří ve vodě), anebo můžete použít karamelový základ na šlehačku do větrníčků (viz odkaz).
-
Postup: Bílky s pískovým cukrem vyšlehejte v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), nechte ji mírně zchladnout a přidejte ořechy, smíchané s moučkovým cukrem.
-
Vymíchanou hmotu (už ji nešlehejte) naneste přes šablonu na laskonky na plech s plátem papíru, povrch uhlaďte a zbytek pěny stáhněte, šablonu pak opatrně zdvihněte a kousky pečte při 120 °C asi 15 minut. Teplotu pak v troubě stáhněte na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušte.
-
Kousky po zchladnutí slepujte po dvou karamelovým krémem.
Poznámka od kuchařky
PODROBNÝ FOTONÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMÁCÍCH LASKONEK NAJDETE ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/laskonky-krehke-bi…
NÁVOD NA KARAMELOVOU ŠLEHAČKU NAJDETE ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/znate-ji-extra-kar…
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.