
Suroviny
10-12 porcí
- 700 g kuřecího masa ´
- sůl
- 2 l vody
- 1 pórek nebo 2 velké cibule pokrájené
- hrubý mletý pepř
- 3 bobkové listy
- podle každého pak nové koření
- jalovec
- kmín
- 3 lžíce balzamikového octa (nebo bežný ocet)
- 1 balíček želatiny
- 3 stroužky česneku
- tymián
- petrželka
- 1 malý sterilovaný hrášek
- 1/2 skleničky moravanky nebo nakladáne zeleniny k bramb.salátu
- n ozdobu zeleninku z polévky aneb cibul
- na polévku)
- vejce
- hrubá mouka
- petrželka
Postup přípravy receptu
-
Kuře si omyjeme a vaříme ve vodě s kořením i s pórkem do měkka. Vývar pak scedíme, část pórku necháme do výborného vývaru a kuřecí polévky a část ho použijeme do rosolu.
-
Maso si pak nakrájíme na kousky. Pokud si někdo uvaří kuře celé, může si pokrájet i kůži.
-
Podle návodu si připravíme želatinu jako rosol, použijeme chladný vývar z kuřecího masíčka a přidáme do něj pak ocet bud normální nebo kdo co má rád, já jsem dala balzamikový, je chutný do rosolu.
-
Pak jsem vymyla formu, viz obrázek a kuřecí maso jsem položila na dno a přidala jsem okapaný zelený sterilovaný hrášek i nakládanou zeleninku do salátu.
-
Ve formě jsem suroviny řádně promíchala a zalila jsem vše nakonec vzniklým vychlazeným rosolem a dala jsem do druhého dne ztuhnout.
-
Ze zbylého vývaru jsem udělala výbornou polévku v nočkami z vajec a mouky.
Poznámka od kuchařky
Na talíři si ještě okyselte, dejte si cibuli, opepřete, já jsem povrch rosolu na talíři pak potřela harisou pro pikantnost, ale to je na každém z Vás. Máte dva pokrmy a to jak polévku a i plnou formu huspeninky. Není to aspiková podoba, ale tlačenka, je tam moře masa a rosolu málo, proto je to jiné, než aspik.