Domácí jaternicový prejt

565
- reklama -

Suroviny
Na oběd a do zásoby

5 kg vepřového masa (bůček, plíce nebo celý kořínek, odřezky)
0,5 – 0,75 vepřových jater
4 bobkové listy
1 – 2 cibule
8 – 10 stroužků nastrouhaného a utřeného česneku
3 hrsti rozemnuté majoránky
2 kostky masoxu
10 kuliček nového koření
1 lžíce celého pepře (polovinu množství čerstvě umleme)
sůl podle potřeby
1 chlebíčková veka nakrájená na plátky
4 l vody (nebo i více)

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme masox, část kuliček pepře, druhou část umeleme, všechny kuličky nového koření, hrst soli a opláchnuté maso. Uvaříme do měkka, nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku, společně s cibulí. KROMĚ JATER!

  2. Vývar přecedíme a vložíme do něj plátky veky. Dobře promáčenou veku umeleme, přidáme k masu společně se zbylým kořením a česnekem.

  3. Dobře promícháme a ochutnáme, dochutíme a pak umeleme syrová játra. Vše smícháme dohromady a vložíme do pekáče vymazaného sádlem.

  4. Pečeme až do zlaté kůrky.
    Zbytek zmrazíme v krabičkách.