Domácí gyros

80
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 plátky kuřecích prsou
1 bílá cibule
1 červená cibule
3 stroužky česneku
2 karotky (200g)
2 hrsti hlávkového zelí
3 lžíce řepkového oleje
1 lžíce olivového oleje
1 hrst pórku
70 ml bílého jogurtu
3 lžičky oregana
1,5 lžičky sladké papriky
pepř
sůl
lžíce majonézy
8 plátků toastového chleba

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, necháme okapat.

    Do mísy dáme 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky oregana, 2 prolisované stroužky česneku, 1 bílou cibuli na drobno nakrájenou,1 lžičku sladké papriky, kuřecí maso, osolíme (3 špetky mezi 3 prsty) a opepříme (8 otočení mlýnku střední zrnitost), důsledně promícháme a zprudka dáme smažit – smažíme cca 8 minut za občasného míchání.

  2. Toastový chléb opečeme na sucho na pánvi, v toasteru nebo v topinkovači.

  3. Na salát nakrájíme na nudličky 2 hrsti bílého hlávkového zelí, 1 hrst pórku, 3/4 červené cibule, na hrubo nastrouháme 1 1/2 mrkve, vše promícháme a promačkáme nijak nekořeníme a vložíme na talíře.

  4. Na zálivku na drobno nakrájíme 1/4 červené cibule, 1/2 mrkve (lze nadrobno nastrouhat), prolisujeme stroužek česneku, přidáme 1 lžíci olivového oleje, kávovou lžičku hodně na drobno nakrájeného porku, 70 ml bílého jogurtu, 1 lžičku oregana, 1/2 lžičky sladké papriky, špetku pepře, 2 špetky soli, lžíci majonézy a důkladně promícháme.

Poznámka od kuchařky

Pokud si jednou misku umyjeme od syrového masa stačí nám pouze jedna mísa, v které nám po konci servírování zůstane trocha zálivky.

Ze zbytku zelí doporučuji udělat zelný salát.