
Suroviny
- 30 g whisky
- 20 g másla
- 175 ml smetany
- 15 g medu
- 200 g hořké čokolády
- 75 g mléčné čokolády
- hořká čokoláda na namáčení
- sezam
- kakao
- skořice na obalení
Postup přípravy receptu
-
Smetanu a med přivedeme k varu.
-
Obě čokolády rozpustíme spolu ve vodní lázni. Odstavíme a přimícháme smetanu s medem, whisky a rozpuštěné máslo. Opravdu pořádně promícháme.
-
Připravíme si 2 plechy vyložené peč. papírem a lžičkou klademe stejně velké hromádky, asi jako 2 lískové oříšky u sebe. Nevadí, že hromádky nejsou vzhledné. Dáme do lednice na 20min. I klidně déle, musí to být jako plastelína.
-
Po vyndání tvarujeme z každé hromádky kuličku. Pracujeme rychle.
-
Rozpustíme si hořkou čokoládu.
-
Lanýž napíchneme na párátko a namočíme do prochladlé, ale stále tekuté čokolády.
-
Rychle položíme do misky, ve které máme bud kakao, skořici nebo sezam.
-
Obalíme a dáme ztuhnout do lednice.
Poznámka od kuchařky
Nedávno jsem byla na prohlídce v pražské čokoládovně. Přivezla jsem si odtamtud opravdu skvělý recept.
Lanýže jsou vlasně kuličky z čokoládové směsi.