Domácí chleba

76
- reklama -

Suroviny

5 hrnku hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1 kostka droždí
2 lžičky soli
špetka cukru
3 lžíce vlažného mléka
1-2 lžíce tymiánu
1- 2 lžíce kmínu
hladká mouka na posypání plechu
trochu octa
trocha vody

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme je asi hodinu kynout.

  2. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě dvě šišky.

  3. Položíme je na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

  4. Těsně před vložením do horké trouby potřeme šišky chleba peroutkou namočenou v octové vodě a prudce pečeme asi 5 minut. Pak snížíme teplotu a dopékáme 30 – 45 minut.

  5. Během pečení, chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.

Poznámka od kuchařky

recept je určen pro 5 osob