![Domácí chléb se syrovátkou_5ff98ef8cbf95.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/domaci-chleb-se-syrovatkou_5ff98ef8ba124.jpeg)
Suroviny
- 150 g žitné celozrnné mouky
- 400 g pšenčné chlebové mouky
- 300 ml syrovátky (viz. poznamka nize)
- voda 180-200 ml
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 rovná lžička droždí
- sůl (dle slanosti syrovatky, testo ochutname, ja dala 1 rovnou lzicku)
Postup přípravy receptu
-
Suché ingredience promícháme, přilijeme syrovátku a promícháme. Vznikne lehce řidší těsto. U tohoto chleba jsem využila dnes již tradiční recepturu na chléb bez hnětení. Těsto pouze promícháme, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě 15 hodin kynout.
-
Poté těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a vrátíme do misy. Opět posypeme moukou a necháme odpočívat.
-
Troubu předehřejeme na 230°C, vložíme do ní suchou nadobu, ve ktere budeme chléb péct a nechame 30 minut rozpálit.
-
Nádobu opatrně vyndáme, pomocí stěrky do ni vyklopíme těsto, přikryjeme poklicí, nebo jako já, pořádně uzavřeme a utěsníme alobalem, vložíme zpět do trouby a 30 minut pečeme.
-
Poté sundáme alobal a ještě 25 minut dopékáme.
Poznámka od kuchařky
Po syrovatce je chleb lehce nakysly, chutove lehce pripomina chleb Sumava. Kurka je mirne krupava a stridka kremova. Cerstvy vydrzi az 5 dni.