
Suroviny
15 – 20 porcí
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1/2 hrnku banánové mouky
- 2 lžíce ostropestřecové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečení bez fosfátů
- 1/2 hrnku mletých dýňových semínek
- 1/2 hrnku mletých slunečnicových semínek
- 1 hrnek zeleninového vývaru (používám „Konečně vývar“)
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžičky čerstvě nadrceného pepře
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce kmínu (já dala vrchovatou, máme kmín rádi ;-)…)
- 1 lžíce grilovacího koření Grešík
- 6 vajíček
- 100 ml rýžového mléka
- 70-80 ml olivového oleje
- pro chuť po lžíci celé lněné, dýňové, slunečnicové semínko (podle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Příprava tohoto bezlepkového chleba je jednoduchá. Nejprve vždy smíchám dané mouky s rozemletými semínky a práškem do pečiva bez fosfátů. Přidám chia a „pro chuť a křupnutí v každém soustu“, semínka lněná, dýňová, slunečnicová. Bez soli by to nebylo nikdy ono, takže dále chuti chlebu dopřeji sůl, pepř, kmín a grilovací koření od Grešíka.
-
V druhé míse metlou lehce prošlehám vajíčka, přidám olej a zeleninový vývar. Vše nakonec promíchám, aby se dobře spojilo.
-
Nakonec vše spojím, naliji do formy vyložené pečícím papírem (forma 26 x 11 cm). Peču přibližně 60 minut na 170°C (horkovzduch). Určitě ale doporučuji zjistit propečení klasicky špejlí.
Poznámka od kuchařky
Recept na bezlepkový chléb jsem se snažila najít dlouho. Pár inspirací k vlastnoručně ukuchtěnému chlebu jsem našla a po čase vlastně začaly vznikat i moje vlastní recepty. O jeden z nich se s Vámi ráda poradím. Sama vím, jak je těžké nějaký recept najít, navíc, tenhle je i bez laktózy. Tak snad Vám bude chutnat jako nám.