
Suroviny
2 porce
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky (fariny)
- 10 ml vody
- 1 velký lilek (cca 450g)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Náplň:
- 200 g ricotty
- 150 g žampionů (nakrájených na plátky)
- 1 šalotka (nasekaná nadrobno)
- 1 stroužek česneku (utřeného se solí)
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Omáčka:
- 400 g drcených rajčat (1 plechovka)
- 2 šalotky (nasekané na jemno)
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 listů bazalky (pokrájených)
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- Navíc:
- 1 velké rajče
- Parmezán
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180˚C. Plech vyložte pečícím papírem.
-
Lilek nakrájejte podélně na tenké plátky (silné asi 0,5cm), lehce osolte z každé strany, rozložte je vedle sebe na plech a lehce popepřete čerstvě mletým pepřem.
-
Dejte péct na 12 minut (dokud nebude lilek měkký).
-
Z vejce, mouky a trochy vody vypracujte pružné a hladké těsto, které necháte ve fólii chvíli odpočinout.
-
Připravte si náplň do těstovin: na nepřilnavou pánev nalijte olej a orestujte šalotku dozlatova.
-
Přidejte žampiony, lehce osolte a opékejte asi 5 minut do změknutí.
-
Minutu před koncem vaření přidejte česnek.
-
Nechte zchladnout.
-
Poté smíchejte s ricottou.
-
Na omáčku si rozehřejte pánev, nalijte na ní 1 polévkovou lžíci olivového oleje a přidejte šalotku.
-
Restujte dozlatova.
-
Přidejte drcená rajčata, osolte, lehce opepřete a nechte provařit.
-
Přidejte bazalku.
-
Rajčata nakrájejte na tenké plátky a poskládejte na dno pekáčku.
-
Dejte vařit vodu do velkého hrnce.
-
Troubu předehřejte na 220˚C.
-
Z těsta vyválejte tenký plát, z něhož vykrajujte obdélníky cca 10x7cm.
-
Plátky vložte do vroucí osolené vody. Doporučuji vařit cca po 5 kouscích.
-
Po dvou minutách těstoviny vyndejte z vody a nechte na talíři trochu vychladnout.
-
Na každou těstovinu položte opečený lilek a zařízněte tak, aby byl stejně dlouhý s plátem těstoviny.
-
Podélně ke kraji nandejte trochu náplně a stočte canellonu.
-
Cannelloni skládejte do pekáčku těsně vedle sebe.
-
Polijte omáčkou, posypte podle chuti nastrouhaným parmezánem a dejte na 15 minut zapéct.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz