Suroviny
- 1 kg čerstvých zralých cherry rajčat
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 1–2 lžičky chilli
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 0,5 lžičky soli
- mletý pepř dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 15 čerstvých bazalkových lístků
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička cukru
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpulte rajčata a vložte je do mísy. Přidejte česnek, chilli, oregano, tymián, sůl, čerstvě mletý pepř a zakápněte olejem a jemně promíchejte, aby se olej a koření dostaly na každé rajče.
-
Vysypte rajčata opatrně na plech s pečicím papírem a otočte je řezem nahoru. Pečte asi 20 minut, dokud nepustí šťávu a mírně nezhnědnou.
-
Vyndejte plech z trouby, rajčata spolu se šťávou a kořením rozmixujte dohladka s cukrem a čerstvými bazalkovými lístky.
-
Arrabbiatu servírujte s těstovinami. Nespotřebovanou omáčku uchovejte v mrazničce.
Poznámka od kuchařky
Kdo by nemiloval italskou kuchyni! Její jídla nejsou většinou nijak složitá, ale zakládají se na kvalitních, čerstvých surovinách a domácí přípravě. Omáčka Arrabbiata je jednak vynikající, ale v zimě má i další benefit – dokonale zahřeje. Jedná se o pikantní rajčatovou omáčku, kterou si můžete jednoduše připravit doma.
Co je důležité vědět předem:
Výběr rajčat
Protože rajčata hrají v omáčce hlavní roli, není dobré podcenit jejich výběr. Určitě sáhněte po zralých plodech, které jsou dostatečně sladké, ideální jsou cherry rajčátka.
Pečení
I když je tento mezikrok možné zkrátit pouhým podušením rajčat v pánvi, byla by to škoda. Právě pečení rajčat zajistí, že bude cukr obsažený v rajčatech karamelizovat a jejich šťáva se promíchá s chutí česneku, chilli, oregana a tymiánu, což dodá omáčce to nejdůležitější – dokonalou chuť.
Někdo to rád ostré
Pikantnost této omáčky si řídíte sami, určitá pálivost je určitě žádoucí, ale není třeba celý oběd strávit se slzami v očích – přisypávejte tedy chilli postupně, dokud nenajdete tu správnou míru pro sebe a své strávníky.