Doma uzená makrela

128
- reklama -

Suroviny
libovolné

Makrely
pitná voda
sůl
(na 5 kg ryb) asi 3 litry vody
250 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet.

  2. Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

  3. Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry.

  4. Za 3 – 4 hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.

Poznámka od kuchařky

Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.

Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich masa udělat fantastický svačinový salát.

(„To bílé“, co je na některých fotkách k zahlédnutí v udírně, je fileta pangase, kterou chtěl manžel ochutnat uzenou.)