
- reklama -
Suroviny
libovolné
- Makrely
- pitná voda
- sůl
- (na 5 kg ryb) asi 3 litry vody
- 250 g soli
Postup přípravy receptu
-
Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet.
-
Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.
-
Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry.
-
Za 3 – 4 hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.
Poznámka od kuchařky
Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.
Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich masa udělat fantastický svačinový salát.
(„To bílé“, co je na některých fotkách k zahlédnutí v udírně, je fileta pangase, kterou chtěl manžel ochutnat uzenou.)
Kuchařka: cathleen