
Suroviny
- žitný kvásek
Postup přípravy receptu
-
Každý, kdo si vede žitný kvásek ví, jak je snadné o něj přijít. A i když založení nového kvásku není nijak pracné, po dobu, než novic zesílí, kváskový chleba péct nemůžete. Pro tyhle příležitosti je vhodné si svůj dobře rozběhnutý kvásek schovat, nějak uložit – třeba nasušit.
-
Aby se dal kvásek na podložku dobře roztírat, umícháme pro tuhle příležitost trochu řidší kvásek a necháme jej vykvasit. Stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřeme po pečícím papíře a necháme na vzduchu uschnout. Jde to rychle, prakticky přes noc je hotovo.
-
Suchá vrstvička jde z pečícího papíru snadno sloupnout – jen ji rozdrobíme na menší kousky a uzavřeme ve vzduchotěsně uzavíratelné skleničce nebo jiném, velmi dobře těsnícím obalu. Skladujeme v suchu a temnu.
-
V případě potřeby si kvásek zaktivujeme namočením v příjemně vlažné vodě. Po objevení bublinek ho můžeme začít krmit.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/doma-suseny-zitny-kvase…