![Dokonalý gyros_5ffb070a4aa51.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/dokonaly-gyros_5ffb070a37bee.jpeg)
Suroviny
dle množství
- kuřecí prsní řízky
- vepřové řízky (já kupuji pro mě a manžela dva kuřecí a jeden vepřový)
- koření Gyros (kupuji sáček od Kotányi)
- hranolky
- zelí hlávkové (lepší je bílé)
- rajčata
- Na tzatziky:
- 1 salátová okurka
- 2 malé kelímky bílého jogurtu či zakysané smetany
- sůl
- pepř
- několik stroužků česneku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme tzatziky: salátovou okurku oloupeme a nastrouháme. Já strouhám na větším struhadle, chutná nám to víc. Z nastrouhané okurky vymačkáme veškerou vodu, ta tam zůstat nesmí.
-
Do vymačkané nastrouhané okurky přidáme bílý jogurt a promícháme. Osolíme, opepříme a přidáme asi 3 stroužky česneku. Vše dle chuti, musíte průběžně ochutnávat. Jestli máte radši pikantnější, nebojte se toho.
-
Kuřecí i vepřové maso nakrájíme na nudličky. Osolíme a silně obalíme v koření gyros. U nás doma s ním vážně nešetříme. Na pánvi osmahneme. Napřed vepřové maso, protože mu trvá déle, než se zatáhne. Po chvíli k němu přidáme kuřecí.
-
Připravíme hranolky, klasicky na oleji. Není to příloha, ale součást pokrmu, takže jich nemusí být tolik. Nakrájíme rajčata a hlávkové zelí do celé směsi.
Poznámka od kuchařky
Záměrně neuvádím množství všech surovin. Gyros si totiž musíte namíchat vlastní dle chuti.
Tzatziky, maso, hranolky, rajčata i zelí dávám zvlášť do mističek, aby si gyros mohl každý namíchat dle libosti a vlastní chuti.
Někdy na talíř připravuji i slanou palačinku, ale jídlo je tak syté, že to není potřeba.
Já sama jsem byla v Řecku několikrát, kde jsem do sebe ládovala jeden gyros za druhým. Byla jsem úplně znechucená, když jsem se vrátila do Prahy a dala si gyros u našeho rychlého občerstvení.
Ale věřte mi, tenhle gyros u nás milujeme a při každém soustu se vracím zpět do Řecka! :o)