
Suroviny
- Potřebovala jsem něco jednoduchého a rychlého na narozeninovou oslavu a tak jsem vytvořila vícero dobrot z jednoho těsta…
- Náplně si volíte podle chuti sami Já jsem použila
- Základem je koupené LISTOVÉ TĚSTO
- Náplně
- SLANÁ
- Kysané zelí
- kabanos
- cibule
- SLADKÁ 1
- nutela
- lískové ořechy sekané nebo strouhané
- SLADKÁ 2
- povidla
- mák mletý
- SLADKÁ 3
- Rybízová marmeláda
- kokosová moučka
- Trochu másla na potření šátečků
- moučkový cukr (na smíchání s mákem, pokud máte raději sladší šnečky…)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme slanou náplň – kabanos nakrájíme na malé kostičky, cibuli také a dáme orestovat na pánvičku. V druhém hrnci mezitím lehce „orestujeme“ posekané kysané zelí, které dosolíme a dosladíme. Vše potom ještě chvíli restujeme na pánvičce dohromady, dosolíme pokud je třeba, můžeme pokmínovat, opepřit.
-
Těsto si vyválíme na pomoučněném válu, vykrajujeme kytičky, plníme připravenou směsí, přitlačíme okraje, poklademe na pečící papír na plech a potřeme máslem.
-
Šnečky děláme ještě jednodušeji – plnit můžeme stejnou směsí nebo můžeme těsto poklást čímkoli, co máme rádi (salám, sýr, špenát, zelí, rajčata) = podle fantazie.
-
Těsto pevně zarolujeme (jinak se nám bude špatně dávat na plech, vrstvy musí být utažené k sobě). A pak už jen krájíme na plátky a klademe na pečící papír.
-
Šnečky se salámem a jinou tučnou náplní již není třeba mastit, těsto by nebylo dobré – stačí vypečený tuk.
-
Sladkou náplň děláme stejným způsobem – potřeme nutelou a posypeme ořechy, zarolujeme nebo potřeme povidly a posypeme hustou vrstvou máku, zarolujeme nebo potřeme marmeládou a posypeme kokosem, opět podle fantazie (jde použít cokoliv, co bude lahodit vašim chuťovým buňkám).
-
U šátečků není těžké odhadnout, kdy jsou hotové, u šnečků, zvláště sladkých – dávejte pozor, aby se nepřipekla mírně rozteklá náplň na spodku pod šnečkem.