Divočák s rozmarýnem

126
- reklama -

Suroviny
4 porce

Maso (Kýta z divočáka)
50 g slaniny
6 stroužků česneku
2 lžíce sádla
2 lžíce oleje
1 velkou cibuli
1 malou mrkev
kousek celeru
kousek kořenové petržele
3 větvičky rozmarýnu
1 Masox
špetka muškátového oříšku
špetka drceného kmínu
(trochu koření prodávaných v sáčcích již namíchané)
koření na vepřové maso
koření na steak
koření Gyros

Postup přípravy receptu

  1. Omyté maso dost prošpikujeme slaninou, kterou je dobré vzít z mrazáku a také rozpůlenými stroužky česneku.


    Zobrazit celý recept

  2. Veškeré koření do masa stejnoměrně – rozumně vetřeme a necháme cca 30 min v chladu odpočinout.

  3. V této době nakrájíme cibuli a nastrouháme kořenou zeleninu.

  4. Silně rozpálíme na hlubší pánvi sádlo a maso na něm ze všech stran /každou cca 3 min./ opečeme, aby se uzavřelo.

  5. Pekáč na kachnu vylejeme trochou oleje a uděláme ze zeleniny lůžko, do kterého položíme orestované maso.

  6. Do výpeku v pánvičce nalijeme vodu a rozpustíme Masox, kterým podlijeme maso divočáka v pekáčku. Přidáme rozmarýn.

  7. Přikryjeme druhou půlkou pekáčku a dáme do trouby na cca 180°C a pečeme za občasného polévání sosíkem. Je li málo výpeku, přidáme trochu horké vody. Po 1 hod. sundáme horní část a stále podlíváme. Když začíná být maso měkké, přidáme teplotu o 10°C a dopečeme. Po dopečení necháme maso pár minut odpočinout.

  8. Nakrájené podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Poznámka od kuchařky

Osobně bych doporučil i hovězí či telecí z důvodu těžkého schánění masa z divočáka z důvěrohodného zdroje. Také si myslím, že by bylo dobré i bílé zelí, na které jsme u nás na jihu více zvyklí.

Bylo to až překvapivě moc dobré a velmi křehké.