Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 50 g tuku
- 100 g medu
- 100 g moučkového cukru
- 5 lžic mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- citronová kůra
- 1 prášek do perníku
- špetka jedlé sody
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, med, cukr, mléko, vejce a žloutek.
-
Vlijeme do proseté mouky smíchané s práškem do perníku a jedlou sodou, přidáme nastrouhanou kůru a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme formičkou různé tvary a pečeme v předehřáté troubě.
-
Cukroví se k redukčnímu režimu nehodí, ale o Vánocích je lepší si dát za cíl udržení hmotnosti – nestresovat se s redukcí váhy, ale ani nepřibrat. Můžete si proto dopřát pár kousků perníčků, ale jen na chuť, ne k hlavní konzumaci.
Poznámka od kuchařky
Druh: Recept vhodný „na chuť“ při udržování váhy
Hodnoty (pro 50 gramů):
Energetická hodnota: 716 kJ
Bílkoviny: 4,8 g
Sacharidy: 29 g
Tuky: 4 g
Autorem je Institut redukce a prevence nadváhy kompliment® Brno (http://www.komplimentinstitut.cz), který pomáhá snižovat tělesnou hmotnost zejména pomocí úpravy stravování. Tato doporučení pro redukci a udržení váhy vychází ze zásad Světové zdravotnické organizace a z 18letých zkušeností.