Suroviny
4 porce
- 1 balení grahamových toastů (mohou být i vícezrnné, celozrnné)
- 8-10 velkých jablek
- stéviové sladidlo v prášku z lékárny nebo rozmačkaný Diachróm se stévií
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrsti ořechů
- olivový olej podle potřeby
- 1 sáček skořice
- mléko podle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Do širší mísy na dno položíme 4 toasty, pokropíme mlékem, navrstvíme další 4 toasty, opět pokropíme mlékem, právě tak připravíme 3. řadu, eventuálně i 4., podle velikosti pekáče. Zbylé toasty nakrájíme na proužky, poslouží na doplnění mezer.
Vymažeme pekáč olivovým olejem, zapneme troubu na 200°C. -
Umytá jablka oloupeme a nastrouháme na velkých slzách.
Do pekáče naskládáme polovinu toastů, trochu osladíme práškovou stévií a posypeme mletou skořicí.
Nastrouhaná jablka navrstvíme na celou plochu toastů, přidáme rozinky a ořechy, posypeme skořicí.
Položíme další řadu toastů, lehce potřeme olivovým olejem, poprášíme práškovou stévií, skořicí a mletými vlašskými ořechy ( i posekanými). -
Vložíme do rozehřáté touby a pečeme do křupava asi 30 min.
Poznámka od kuchařky
Jsem diabetik a občas mě honí mlsná, jako každého. Jenže mlsat nesmím, protože by mně vylétl krevní cukr do závratné výšky a byla bych sama proti sobě. Nechci ani oslepnout, ani přijít o nohy a ledviny a nechci ani další, s cukrovkou spojené choroby, vedoucí ke smrti. A tak vymýšlím šidítka. Ještě před cukrovkou jsem dělala rodině žemlovku vonící máslem, křupavá kolečka rohlíků jsem hned po vytažením z trouby ještě jednou potřela máslem. Rohlíky křupaly i na spodní straně, neboť pekáč byl dobře vytřený máslem. Zkrátka lahoda. I ti, co žemlovku ( zemlbábu) nejedli, tu naši snědli bez mrknutí oka. Já směla jen ochutnat, abych hned nepřibrala kilo či dvě. Dietní žemlovka sice nevoní máslem, ale voní po skořici a jablíčkách.