
Suroviny
- 250 g tvarohu ve vaničce Vian 1,1 % t.v.s.
- 20 g sypké práškové želatiny
- ovocný koktejl se sladidly 340 g i s nálevem nebo jiný kompot vhodný pro diabetiky
- na doslazení špetku přírodního sladidla ze stévie nebo jiné
- (nedetekuje „tvarohu ve vaničce Vian 1,1 % t.v.s.“)
Postup přípravy receptu
-
Ovoce scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 250 ml. Pokud je málo, doplníme vodou a rozšleháme želatinu, kterou necháme zhruba 15 minut nabobtnat.
-
Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně a pozvolna zahříváme přímo na plotýnce, stále mícháme až do rozpuštění želatiny, odstavíme a necháme trochu prochladnout, až je slabě vlažná. Teplota při rozpouštění nesmí přesáhnout 60°C, stačí podstatně nižší teplota.
-
Tvaroh si prošleháme, pak zašleháme šťávu s rozpuštěnou želatinou. Můžeme použít i mixér.
-
Chvíli necháme v chladu, občas zamícháme, můžeme znovu metličkou prošlehat, hmota se napění a jak nám směs začíná pomalu houstnout, tak do ní přidáme ovoce, podle potřeby dosladíme.
-
Plníme buď silikonové formičky na muffinky, nebo můžeme vylít např do dortové formy nebo pekáček a pak krájet řezy.
-
Na dno pak můžeme použít i dia piškoty. Plastové formičky nedoporučuji, hmota není až tak moc tuhá a nevyklopí se. I tak doporučuji formičky mírně a jemně přetřít olejem. Já nepřetírala, problém jsem neměla, mám silikonové formičky z Lídlu.
Ovocný koktejl – kompot, mám z Kauflandu. Na fotu jsou vidět v bábovičce jakoby hrudky, ale hmotu jsem měla napěněnou.
Celkově má zhruba 1549 kJ a 37 S
Poznámka od kuchařky
Další mé recepty najdete tady:http://www.merylas.estranky.cz/