DIA-Saláty z rybího filé

62
- reklama -

Suroviny

1. Salát z rybího filé – jako humrový :
200 g rybího filé
citrónová šťáva
2 lžíce oleje
100 g jarní zeleniny (mrkev, brukev, hrášek)
sůl, pepř
50 g majonézy
1-2 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce přírodního bílého vína
petrželka
kolečko citrónu
2. Salát z rybího filé s paprikou:
200 g rybího filé
citrónová šťáva
2 lžíce oleje
sůl
40 g cibule
1 červená a 1 zelená paprika (100 g)
kelímek bílého jogurtu
sójová omáčka
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. 1. Salát z rybího filé – jako humrový:
    Filé necháme částečně rozmrazit, pak je nakrájíme na několik kousků, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu půl hodiny odležet. Mrkev a brukev nakrájíme na kostičky. Na rozehřátý olej vložíme zeleninu, kousky filé a dusíme do měkka. Pokud je nutné, zastříkneme trochou horké vody. Majonézu promícháme s jogurtem, vínem, pepřem, prochladlou zeleninou, rybím filé a necháme v chladnu odležet. Salát pak rozdělíme do skleněných pohárků, ozdobíme petrželkou a řezem citrónu.

  2. 2. Salát z rybího filé s paprikou:
    Filé necháme částečně rozmrazit, pak je nakrájíme na několik kousků, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu půl hodiny odležet. Na horkém oleji filé osmahneme, osolíme, okořeníme a pokud je nutné, zastříkneme trochou horké vody a dusíme do měkka. Jogurt ochutíme sójovou omáčkou, vmícháme jej k prochladlému filé a salát necháme v chladnu alespoň hodinu odležet. Před podáváním ozdobíme petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Salát 1: 1 porce * kcal=454 * T=39,2 * S=7,6

Salát 2 :1 porce: * kcal=277 * T=17,4 * S=6,5

*T = obsah tuků, *S = sacharidy

Oba saláty jsou vhodné nejen pro diabetiky, také pro redukční dietu i pro běžné stravování.