Suroviny
8 ks
- 400 g listové těsto
- dia broskvový kompot (potřebujeme 8 půlek ovoce)
- 2 dcl mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1,5 lžíce sypkého sladidla Cukren nebo jiného
- 100 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 4 lžíce nasekaných loupaných mandlí
Postup přípravy receptu
-
V mléce si rozšleháme pudink a za stálého míchání necháme přejít varem. Chvíli se zdá, že se nám hmota nespojí a vzniknou hrudky, nebojíme se, ale intenzívně mícháme.
-
Pak přidáme sladidlo a pudink necháme za občasného promíchaní vychladit. Můžeme i v studené vodní lázni, ale mícháme stále.
-
Vychlazený pudink vyšleháme s tvarohem.
-
Listové těsto si rozválíme na plát a nakrájíme 8 čtverců zhruba 10 x 10 cm. Doprostřed dáme trochu pudinkové hmoty, na ni půlku meruňky řezem dolů.
-
Okraje těsta potřeme rozkvedlaným vejcem a cípy přeložíme přes ovoce a pevně přimáčkneme.
-
Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo na teflonovou fólii.
-
Potřeme na povrchu vejcem a posypeme mandlemi.
-
Dáme do hodně vyhřáté trouby, po asi 5 minutách teplotu snížíme.
-
Mám troubu plynovou, ale má se péct 6 minut na 210°C a pak zhruba 12 minut na 180°C.
-
Po vychlazení můžeme povrch šátečků poprášit troškou sušeného mléka smíchaného se sladidlem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Žena & kuchyně 3/2010 Velikonoce & DIA recepty.
Sladidlo Cukren – http://www.irbis.cz/Vyrobky_14.html
Celkové množství sacharidů je 207 g. V ingrediencích je ale psáno 1 listové těsto bez uvedení gramáže a v prodeji jsou různé. A jsou použité meruňky.