
Suroviny
- 1 hrnek červené čočky
- 1 menší cibule
- 1 střední brambora (na kostičky)
- olej
- zázvor (čerstvý pokrájený, může být sušený)
- rajčatový protlak
- sůl
- červená kari pasta
- pískavice (řecké seno, fenugreek)
- česnek
- chilli
- 2 lžíce (rostlinné) smetany (nebo kokosového mléka)
- čerstvý koriandr
Postup přípravy receptu
-
Červenou čočku důkladně propláchneme. Na oleji orestujeme dozlatova pokrájenou cibuli. Přidáme zázvor, římský kmín, bramboru, slitou čočku, česnek, pískavici a rajčatový protlak a zalijeme vodou. Vaříme, až než změkne čočka i brambora. Poté zjemníme smetanou nebo mlékem, osolíme a dochutíme kari pastou a chili. Vmícháme lístky koriandru. Podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Množství koření dáváme dle chuti a zvyku. Každé koření trochu jinak – záleží na kvalitě, stáří, složení…
Pokud místo česneku použijeme česnekovou pastu se solí, přidáváme ji až po uvaření čočky.
Indové používají bramboru jako zeleninu. Není to pro ně příloha jako pro nás.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.