Deset tisíc Harpagonových tolarů

45
- reklama -

Suroviny

1 kg hladké dobře prosáté mouky
1 kostka droždí
1 celé máslo (250 gramů)
2 celá vejce pokojové teploty
2 dl oleje
1 kg brambor vařených ve slupce
400-500 ml mléka
3-4 čajové lžičky soli
Na zdobení:
1 vejce
kmín
sezamové či lněné semínko
tvrdý sýr dle chuti atp. atp.

Postup přípravy receptu

  1. Klasicky uděláme do prosáté mouky důlek, dáme rozdrobené droždí, špetku cukru, špetku soli, zalijeme malým množstvím mléka a počkáme až vzejde kvásek. Poté přidáme ostatní výše uvedené ingredience (kromě másla a brambor) a zpracujeme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě kynout. To bude trvat zhruba hodinu.

  2. Uvaříme ve slupce brambory (nemáme-li je připravené již předem) a necháme vychladnout. Oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále. Na tento rozválený plát kynutého těsta nakládáme nastrouhané brambory. Třetí vrstvu bude tvořit nastrouhané máslo.

  4. Těsto přeložíme a necháme cca půl hodiny kynout a zopakujeme překládání těsta – bude to chtít několikrát zopakovat – asi 3-4 krát.

  5. Válkem nyní jemně rozválíme, ale jen opravdu jemně, na silnější plát cca 0,5 – 0,8 cm. Vykrajovátkem kruhového tvaru vykrajujeme kolečka, potíráme je nahoře rozšlehaným vejcem a posypáváme sýrem, kmínem, lněným, slunečnicovým či sezamovým semínkem – jak je libo.

  6. Pečeme dozlatova, teplotu uvedu orientačně-peču v remosce, takže kolem 170 – 200 st. Celsia. Tolárky krásně naskočí.

Poznámka od kuchařky

Kdo by neznal Harpagona! Toho Lakomce! Sedí a počítá své penízky, lichvář jeden. A tak jsem se nechala inspirovat Moliérovým Lakomcem a rozhodla se upéct Deset tisíc Harpagonových tolarů. Proč? Tak to už se dozvíte zde

http://www.woman-today.cz/products/deset-tisic-har…