
Suroviny
- 1 kg hladké dobře prosáté mouky
- 1 kostka droždí
- 1 celé máslo (250 gramů)
- 2 celá vejce pokojové teploty
- 2 dl oleje
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 400-500 ml mléka
- 3-4 čajové lžičky soli
- Na zdobení:
- 1 vejce
- kmín
- sezamové či lněné semínko
- tvrdý sýr dle chuti atp. atp.
Postup přípravy receptu
-
Klasicky uděláme do prosáté mouky důlek, dáme rozdrobené droždí, špetku cukru, špetku soli, zalijeme malým množstvím mléka a počkáme až vzejde kvásek. Poté přidáme ostatní výše uvedené ingredience (kromě másla a brambor) a zpracujeme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě kynout. To bude trvat zhruba hodinu.
-
Uvaříme ve slupce brambory (nemáme-li je připravené již předem) a necháme vychladnout. Oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
-
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále. Na tento rozválený plát kynutého těsta nakládáme nastrouhané brambory. Třetí vrstvu bude tvořit nastrouhané máslo.
-
Těsto přeložíme a necháme cca půl hodiny kynout a zopakujeme překládání těsta – bude to chtít několikrát zopakovat – asi 3-4 krát.
-
Válkem nyní jemně rozválíme, ale jen opravdu jemně, na silnější plát cca 0,5 – 0,8 cm. Vykrajovátkem kruhového tvaru vykrajujeme kolečka, potíráme je nahoře rozšlehaným vejcem a posypáváme sýrem, kmínem, lněným, slunečnicovým či sezamovým semínkem – jak je libo.
-
Pečeme dozlatova, teplotu uvedu orientačně-peču v remosce, takže kolem 170 – 200 st. Celsia. Tolárky krásně naskočí.
Poznámka od kuchařky
Kdo by neznal Harpagona! Toho Lakomce! Sedí a počítá své penízky, lichvář jeden. A tak jsem se nechala inspirovat Moliérovým Lakomcem a rozhodla se upéct Deset tisíc Harpagonových tolarů. Proč? Tak to už se dozvíte zde