
Suroviny
- 2 kg telecích kostí (kloubových)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 pórek
- 1 čerství tymián
- 2 bobkové listy
- olivový olej
- 1 palička česneku
- 200 ml červeného vína
- 100 g rajčatového protlaku
- sůl a pepř
Postup přípravy receptu
-
Kosti důkladně očistíme a propláchneme studenou vodou.
-
Pak je vyskládáme na pekáč, lehce podlijeme a dáme zapéct na 25 minut do trouby při 170°C (dotmava, ale nespálit).
-
Ve vhodném hrnci rozpálíme olej, na kterém opečeme zeleninu do tmavší zlatavé barvy.
-
Přidáme tymián, bobkový list a rajský protlak.
-
Zarestovaný protlak zalijeme červeným vínem a víno zcela vyvaříme (pokud víno málo vyvaříme, demi glace bude kalný). Na zhotovený základ vložíme opečené kosti a zalijeme vodou.
-
Přivedeme k varu, stáhneme a necháme táhnout asi 6-7 hodin. Po celou dobu sbíráme pěnu a tuk.
-
Uvařený demi glace scedíme a zchladíme.
Poznámka od kuchařky
Recept z knihy „Prostřeno bez servítků“
Recept na Demi Glace přidávám kvůli dalšímu receptu:
http://www.toprecepty.cz/recept/27699-teleci-licka…
Omlouvám se za špatnou fotku, ale hotovo bylo až hodně pozdě večer 🙂 Tudíž je špatně osvětlená…