
Suroviny
- Kapr (může být i jiná rybka)
- sůl
- rozmarýn
- koření na ryby
- anglická slanina 4 plátky
- cibule
- česnek 2 stroužky
- rajče střední 1 ks
- olej
- máslo
- bílé víno suché(pivo)
- Alobal
Postup přípravy receptu
-
Kapra očistíme, zbavíme šupin a šikmo od páteře přes boky uděláme pár zářezů skoro až ke kostem. Kapra osolíme a posypeme rybím kořením i do zářezů, i zevnitř a necháme chvíli odležet.
-
Mezitím si připravíme česnek na plátky, cibuli na kolečka, rajče na kolečka.
-
Na stůl si rozvineme alobal, místo kde bude kapřík, přetřeme olejem, na něj nasypeme půl dávky cibule, půl česneku, pár plátků rajčete, položíme vedle sebe 2 plátky anglické, na to položíme připraveného kapra, přidáme pár jehliček rozmarýnu a opakujeme vrstvení – na kapra anglickou, posypat cibulí, česnekem, rajčata. Do břišní dutiny i do zářezů můžeme vložit kousky másla. Poté zakapeme vínem (není-li víno, můžeme použít světlé pivo), ale opravdu jen zakapat (tak 1, max. 2 lžíce), aby to neplavalo.
-
Pak dobře zabalíme do alobalu a dáme péct na venkovní gril. Lze i doma v troubě. Já balím 2 x – na ten druhý alobal si naliji trošku vody a do toho ten balíček s kaprem zabalím a mám jistotu že se nic nespálí.
-
Pečeme u kraje grilu, aby se nám kapr dobře prohřál a správně se propekl. Dobu vám nepovím, neboť nevím, jak velkého kapra máte.
Poznámka od kuchařky
Koření Dědkův kapr – http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-samuel/de….
Koření od Samuela – http://www.koreni-samuel.cz/.
Jde to i grilovat po porcích – stejný postup, jen kapra nakrájet na podkovy a jednotlivě zabalit. My ho ale děláme vcelku, protože není tolik práce s balením. V téhle úpravě ho můžeme ve velkém a tak pro 4 dospělé a 2 děti, děláme rovnou 2 kapry. Já ho můžu bez čehokoliv, ostatní s chlebem (já jen na vytření sosíku).
Omlouvám se, že jsou jen tyto fotky, ale jedlíci byli rychlejší.