Suroviny
- 180 g vypeckovaných datlí
- 300 ml vody
- 1,5 lžičky pečící sody (soda bikarbona)
- 60 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
- 150 g hnědého cukru
- 2 lžíce lněného semínka
- 7 lžic vařící vody
- 180 g polohrubé mouky
- 2,5 lžičky (1 balíček) prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 2 větší hrušky
- 1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte košíčky nebo pečicím papírem či dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
-
Datle rozkrojte napůl a spolu s vodou a 1 lžičkou pečící sody dejte do středního hrnce.
-
Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 5 minut. Mezitím, co se datle vaří rozmixujte (nejlépe v mixéru/mlýnku na kávu či koření) lněné semínko, zalijte ho 7 lžícemi vařící vody a znovu rozmixujte (či prošlehejte vidličkou).
-
Když se datle dovaří, rozmačkejte je s vodou mačkadlem na brambory (nebo vidličkou, ale jde to trochu hůř).
-
Do této směsi přidejte kokosový olej či rostlinné máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté vmíchejte i lněné semínko, cukr a vanilku.
-
Do jiné mísy prosejte moukou, prášek do pečiva, zbylou půl lžičku pečící sody a zázvor a též vmíchejte do směsi s datlemi. Hrušky nakrájejte na menší kostičky a asi tři čtvrtiny jich spolu s nasekanými ořechy vmíchejte do těsta.
-
Těsto vlijte do formiček a navrch muffinů rozdělte zbylou hrušku.
-
Pečte asi 25 minut (před vyndáním udělejte test špejlí – zapíchněte ji doprostřed jednoho muffinu, jestliže jí vytáhnete suchou a čistou, je hotovo).
-
Po vyjmutí nechte ještě chvíli chladnout ve formě, poté přendejte na pečicí rošt.
-
Podávejte s plátky čerstvé hrušky.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz