
Suroviny
3 velke plechy (cca 150 ks)
- Těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 600 g rostlinného tuku (na pečení, ideálně s máslovou příchutí)
- 5 lžic rostlinného oleje
- 60 ml vody (růžové)
- Náplň:
- 1 kg datlí (vypeckovaných, sušených, měkkých)
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého anýzu
- 1 lžička hřebíčku (mletého)
- 130 g másla
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku smícháme s na kousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme hladké měkké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout.
-
Vypeckované datle umeleme na masovém strojku na hladkou pastu, vmícháme skořici, anýz a hřebíček, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme.
-
Z připraveného těsta rukou tvoříme malé kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý cca 7 g).
-
Každou kuličku těsta v dlani pomoíi druhé ruky stlačíme, čímž dostaneme tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně.
-
Pomocí speciálních kleštiček ozdobně upravíme.
-
Cukroví vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a při 200°C (horní a dolní ohřev) asi 15 – 20 minut pečeme, cukroví nechame jen lehce zrůžovět.
-
Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme jemně pocukrovat.
-
Cukroví je velmi křehké, samo se rozplývá na jazyku, náplň měkká a voňavá. Cukr není třeba přidávat, datle jsou sladké akorat.
Poznámka od kuchařky
Klesticky urcene na zdobeni cukrovi zrejme v Cechach nesezenete, nahradni variantou by mohlo byt peceni cukrovi ve formickach napr. na kosicky, nebo nejaky nahradni zpusob zdobeni. Samozrejme je mozne cukrovi tvarovat take jinak nez do formy valecku, testo i napln jsou poddajne, dobre tvarovatelne.
Datlove cukrovi je receptem arabske kuchyne, pripravuje se vetsinou v obdobi svatku, zejmena po postnim mesici ramadanu.
Do testa se dale pridava spetka koreni Mahlab, ktere je vyrobeno z drcenych semen urciteho druhu tresne, presneji Sv.Lucie. A dale trocha drcene pryskyrice Mastixu. Obe koreni lze vynechat.