Suroviny
- 250 ml mléka
- 25 g rozpuštěného sádla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička kmínu
- 1,5 lžíčky soli
- 1 lžička cukru
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- žloutek na potření
- hrubá sůl
- kmín
- Preferment:
- 200 ml vody
- 150 g žitné chlebové mouky
- 1/2 kostky droždí
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve se připravíme den předem preferment a necháme kvasit do druhého dne.
-
Těsto jsem připravovala v pekárně,nejdřív dáme tekuté a pak sypké suroviny,pak preferment,naposledy jsem dala nakynuté droždí v části mléka s rozpuštěným cukrem.
-
V pekárně jsem nechala vymíchat a nakynout.Těsto vykynulo nádherně,musela jsem předčasně vytáhnout z pekárny,už bylo na skle.
-
Těsto rozdělíme na 16 kousků a vyvalíme šišky,dáme na plech,potřeme žloutkem rozšlehaným vidličkou s kapkou vody,sypeme solí a kmínem.
-
Necháme ještě 15minut kynout na plechu,pak vložíme do rozehřaté trouby na 200°C asi 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Chtěla jsem vyzkoušet nějaké pečivo s prefermentem od cathleen,recept na dalamánky jsem si vybrala od Jikotky.Doufám,že se holky nebudou na mě zlobit,že jsem spojila tyto dva recepty v jeden.Dalamánky jsou výborné.Cathleen děkuji za recept na preferment,budu ho používat častěji.