Dalamánky, které dělám často

63
- reklama -

Suroviny

320 g podmáslí
1,5 lžičky soli
2 lžíce oleje
1 lžíce sádla
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička chlebového koření
1 lžička černého kmínu
2 lžíce ovesných otrub
2 lžičky medu
1 lžička sušeného droždí nebo 1/4 čerstvého droždí
1 lžíce zlatých lněných semínek
Nastavení pekárny:
Program Těsto

Postup přípravy receptu

  1. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), vytvoříme dalamánky, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 – 40 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a dáme péct do vyhřáté trouby.

  3. Pečeme při cca 200°C / 20 minut.

    Hotové dalamánky ihned přendáme z plechu na mřížku.