Dalamánkové špičky

93
- reklama -

Suroviny
6 kratších špičatých veček

1. těsto
140 ml vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
10 g droždí
100 g žitné chlebové mouky
60 g hladké mouky
Dále je třeba 140 ml vody
50 g změklého margarínu
1,5 lžičky soli
50 g Solamylu
60 g žitné chlebové mouky
230-240 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na 1. těsto necháme pekárnou umíchat a pak, v zavřené, jej necháme asi 40 minut kynout.

  2. Poté přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu vypracovat a vykynout těsto (program Těsto).

  3. Hotové těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 6 dílů, z každého uděláme kratší večku se špičatými konci. Než ji uložíme na plech, oválíme povrch v celém kmínu.

  4. Vykynuté večky několikrát lehce nařízneme, potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/asi 20-25min).

Poznámka od kuchařky

Jsou použity vlastně jen dva druhy mouky (+ asi 1,5 vrchovaté lžíce Solamylu), větší část žitné mouky je předkvašená v prvním těstě…..

Večky byly výborné i druhý den. Manžel si je bral s máslem a sýrem na svačinu a moc je chválil….a to už je co říct – je zvyklý, že se v naší kuchyni „vyskytuje“ čerstvé pečivo a bere to jako samozřejmost :-)))

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/