Suroviny
3-4 porce
- 1 hrnek loupaných půlených luštěnin (toor dal, mung dal, urad dal, mansoor dal – červená čočka…)
- 1/3 lžičky kurkumy
- 1 lžička oleje
- 1/2 lžičky soli
- olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- zelená chilli paprička
- červená chilli paprička
- 10 kari lístků (lze vynechat)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 1 lžička garam masala
- sůl
- chilli koření
- špetka cukru
Postup přípravy receptu
-
Luštěniny namočíme na alespoň půl hodiny do studené vody. Poté vodu vyměníme za čerstvou, přidáme olej, kurkumu a sůl a luštěniny uvaříme doměkka.
-
Vodu přidáváme podle potřeby tak, aby nám po uvaření luštěnin vznikla hustá kaše a žádná voda nepřebývala.
-
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj římský kmín a hořčičné semínko a restujeme asi 45 sekund, až začnou semínka praskat.
-
Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a restujeme přibližně další minutu.
-
Dále přisypeme kari lístky a drobně nakrájené chilli papričky a restujeme ještě asi minutu. Všechny suroviny by se měly rozvonět, ale nesmí se připálit.
-
Poté přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme, až zprůhlední a začne chytat první zlatavý nádech.
-
Přidáme rajčata nakrájená na kostičky a restujeme, až než se zcela rozvaří a začnou se oddělovat kapky oleje.
-
Poté vmícháme uvařené luštěniny, koření garam masala a cukr. Podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením.
-
Prohřejeme a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Tadka je indické označení pro koření osmažené na oleji. Obvykle obsahuje římský kmín, černé hořčičné semínko a chilli papričky. V Indii se dal tadka připraví podle daného receptu (přesné postupy a ingredience se liší region od regionu) a těsně před podáváním se připraví čerstvá tadka, kterou se pokrm v servírovací míse zalije.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.