Curry s květákem a červenou čočkou

84
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

1/2 většího květáku
1 větší cibule
cca 2/3 hrnku červené čočky
2 stroužky česneku
8-10 cherry rajčátek nakrájených na osminky
1 a 1/2-2 čajové lžičky kari
1 čajová lžička kurkumy
2/3 čajové lžičky drceného kmínu
špetka mletého koriandru
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji jsem si osmahla na drobno nakrájenou cibulku a restovala, dokud nezesklovatěla.

  2. Poté jsem k ní přidala kari, kurkumu, kmín a koriandr, promíchala, nechala nasáknout chutě a nakonec jsem vsypala červenou čočku, kterou jsem minutku až dvě restovala s kořením a cibulí.

  3. To jsem zalila cca 1 a 1/2 litrem vody (prvně jsem dala méně a až podle potřeby jsem přilévala), přidala rajčata, trochu osolila a nechala cca 30 minut vařit.

  4. Květák jsem si obrala na růžičky zhruba o velikosti soust. Směs jsem ochutnala, trochu dosolila. Kdo jak má rád, tak může i přidat trochu kari, kurkumy či drceného kmínu (trochu mě mrzelo, že jsem neměla římský, ten by byl v této směsi výborný).

  5. Zhruba po té půlhodině jsem do hrnce přidala i květák a nechala jej vařit 5-7 minut. Dokud nezměkl, ale stále byl křupavý. Úplně na závěr jsem přidala prolisovaný česnek. Směs není třeba zahušťovat. Červená čočka se pěkně rozvaří, takže dodá příjemnou chuť a zároveň dohustí. Jako příloha se hodí rýže nebo třeba i naan chléb.

Poznámka od kuchařky

Jen dodávám, že jsem použila kari, které mám z Turecka. A jeho chuť i vůně je docela odlišná např. od pytlíků za 5,- ze supermarketů. Proto doporučuji investovat o pár korun navíc v nějakém pěkném kořenářství =).

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2014/04/curry-s-…