
Suroviny
3-4 porce
- 1/2 většího květáku
- 1 větší cibule
- cca 2/3 hrnku červené čočky
- 2 stroužky česneku
- 8-10 cherry rajčátek nakrájených na osminky
- 1 a 1/2-2 čajové lžičky kari
- 1 čajová lžička kurkumy
- 2/3 čajové lžičky drceného kmínu
- špetka mletého koriandru
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
Na oleji jsem si osmahla na drobno nakrájenou cibulku a restovala, dokud nezesklovatěla.
-
Poté jsem k ní přidala kari, kurkumu, kmín a koriandr, promíchala, nechala nasáknout chutě a nakonec jsem vsypala červenou čočku, kterou jsem minutku až dvě restovala s kořením a cibulí.
-
To jsem zalila cca 1 a 1/2 litrem vody (prvně jsem dala méně a až podle potřeby jsem přilévala), přidala rajčata, trochu osolila a nechala cca 30 minut vařit.
-
Květák jsem si obrala na růžičky zhruba o velikosti soust. Směs jsem ochutnala, trochu dosolila. Kdo jak má rád, tak může i přidat trochu kari, kurkumy či drceného kmínu (trochu mě mrzelo, že jsem neměla římský, ten by byl v této směsi výborný).
-
Zhruba po té půlhodině jsem do hrnce přidala i květák a nechala jej vařit 5-7 minut. Dokud nezměkl, ale stále byl křupavý. Úplně na závěr jsem přidala prolisovaný česnek. Směs není třeba zahušťovat. Červená čočka se pěkně rozvaří, takže dodá příjemnou chuť a zároveň dohustí. Jako příloha se hodí rýže nebo třeba i naan chléb.
Poznámka od kuchařky
Jen dodávám, že jsem použila kari, které mám z Turecka. A jeho chuť i vůně je docela odlišná např. od pytlíků za 5,- ze supermarketů. Proto doporučuji investovat o pár korun navíc v nějakém pěkném kořenářství =).