
Suroviny
3 velke plechy
- 1/2 kg hladke mouky
- 200 g masla (nebo podobneho tuku)
- 80 ml oleje
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku zakysane smetany
- spetka soli
- (spetka koreni mahlab -nemusi byt)
- cca 25 ml vody
- (hrnek = 200 ml)
- turecke zele
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny přesejeme, promícháme. Přidáme na plátky nakrájené máslo, olej a zpracujeme na drobenku. Přidáme smetanu, vodu a vytvoříme hladké těsto, které necháme cca 1 hodinu v chladu odpočinout. Všechny suroviny na těsto zpracujeme chlazené.
-
Z těsta odebereme kousek, vyválíme na slabo a vykrojíme (např. miskou) kolečko o průměru 12 cm. Kolečko nožem rozdělíme na 8 částí.
-
Turecké želé je hodně měkké, tvárné a provoněné růžovou vodou (esencí). Želé prsty promačkáme, rozdělíme na části a pomocí dlaní zpracujeme na váleček, který budeme balit do těsta.
-
Na každý kousek těsta položíme kousek želé a stočíme (viz foto). Pečeme při 170°C (horní a dolní ohřev) cca 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Mahlab jsou drcena semena urciteho druhu tresne. V CR lze zakoupit v orientalnich obchodech.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab
Turecke zele je v CR bezne k dostani.