
Suroviny
Celý plech
- Těsto :
- 1 vejce
- 8 lžic vlažného mléka
- 250 g Hery
- 1 prášek do pečiva nebo 1/2 kostky živých kvasnic
- 500 g polohrubé mouky
- citronová kůra z 0,5 citrónu
- citronová šťáva
- špetka soli
- vrchovatá lžíce cukru
- Náplň :
- 1) jablečná
- strouhaná jablka
- rozinky
- ořechy
- skořice
- cukr
- 2) jakákoliv jiná:
- tvaroh nebo povidla (mák apod.)
- trochu práškového cukru na posypání
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin rukama vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1/2 hod. odpočinout.
-
Pak ho rozdělíme na dvě části a vyválíme dvě placky na velikost plechu.
-
První placku dáme na vymazaný plech (nebo peč. papír) a na ni rozprostřeme nastrouhaná jablka, připravená podle chuti s rozinkami, ořechy a posypeme skořicí s cukrem, podle kyselosti jablek.
-
Překryjeme druhou plackou a dobře z boků zamačkáme (jablka by tekla), párkrát propíchneme špejlí a pečeme ve předehřáté troubě na 180°C do růžova, podle trouby. Ještě horké potřem máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Je to rychlý řez, téměř na počkání, u kterého se využijí jablka, když už nás nebaví štrúdl a nebo z jablek uložených a nastrouhaných – padaných během roku. Jablka strouhaná vcelku, nedozrálá a na jídlo se nehodící, ale i jablka uskladněná a přebíraná v průběhu uskladnění s vadami. S těstem je nutné pracovat rychle. Dost tuku jej dělá křehkým /ale tím i chutným/ a pak by se rádo trhalo. Kdo má cukrovku, nemusí sladit a využije pouze sladkost ovoce.









