Cukrářské jablečné řezy

268
- reklama -

Suroviny
Celý plech

Těsto :
1 vejce
8 lžic vlažného mléka
250 g Hery
1 prášek do pečiva nebo 1/2 kostky živých kvasnic
500 g polohrubé mouky
citronová kůra z 0,5 citrónu
citronová šťáva
špetka soli
vrchovatá lžíce cukru
Náplň :
1) jablečná
strouhaná jablka
rozinky
ořechy
skořice
cukr
2) jakákoliv jiná:
tvaroh nebo povidla (mák apod.)
trochu práškového cukru na posypání
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin rukama vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1/2 hod. odpočinout.

  2. Pak ho rozdělíme na dvě části a vyválíme dvě placky na velikost plechu.

  3. První placku dáme na vymazaný plech (nebo peč. papír) a na ni rozprostřeme nastrouhaná jablka, připravená podle chuti s rozinkami, ořechy a posypeme skořicí s cukrem, podle kyselosti jablek.

  4. Překryjeme druhou plackou a dobře z boků zamačkáme (jablka by tekla), párkrát propíchneme špejlí a pečeme ve předehřáté troubě na 180°C do růžova, podle trouby. Ještě horké potřem máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Je to rychlý řez, téměř na počkání, u kterého se využijí jablka, když už nás nebaví štrúdl a nebo z jablek uložených a nastrouhaných – padaných během roku. Jablka strouhaná vcelku, nedozrálá a na jídlo se nehodící, ale i jablka uskladněná a přebíraná v průběhu uskladnění s vadami. S těstem je nutné pracovat rychle. Dost tuku jej dělá křehkým /ale tím i chutným/ a pak by se rádo trhalo. Kdo má cukrovku, nemusí sladit a využije pouze sladkost ovoce.