Cukety zavařené v láku jako okurky

279
- reklama -

Suroviny
6 skleniček 750 ml

mladé cukety – aby byly bez semínek
cibule – do každé sklenice 2 rozebraná kolečka
5 kuliček nového koření – do každé sklenice
5 kuliček pepře
2 hřebíčky
1 bobkový list
štipec fenyklu
štipec kopru
celerová nať
hořčičná semínka
(1 vinný list, ale ten nemusí být, kdo víno nevlastní)
lák:
1 litr vody
250 ml octa
60 g soli
200 g cukru
(Kdo by chtěl může použít DEKO dle návodu místo tohoto láku)

Postup přípravy receptu

  1. Dáme si vařit vodu se všemi ingrediencemi do láku do čistých vysterilizovaných sklenic, na dno dáme polovinu mrkve na kolečka, pepř, nové koření, kolečko cibule a naskládáme cuketu, kterou nakrájíme na špalíky, nebo jak kdo chce.

  2. Nahoře necháme místo a dáme druhou polovinu mrkve, nasekaný kopr, fenykl, bobkový list a celerovou nať.

  3. Namícháme si lák tak, aby tam bylo všechno jak psáno, zavíčkujeme a dáme sterilizovat na 80°C, 20 minut.

  4. Po sterilizaci položíme sklenice obráceně a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Cuket je tolik, že jsem se rozhodla je zavařit jako dělám okurky, cukety jsou pěkně tuhé, chutí okurkám hodně podobné, tak proč ne…jistě okurky nahradí. Počet surovin je myšlen do 1 sklenice, tak si lehko můžeme vypočítat, kolik čeho budeme potřebovat dohromady podle sklenic!

Už jsem je viděla zavařené celé, kdy se odřezávají malinké jako okurky, ale těch by mi bylo líto.