
Suroviny
6 skleniček 750 ml
- mladé cukety – aby byly bez semínek
- cibule – do každé sklenice 2 rozebraná kolečka
- 5 kuliček nového koření – do každé sklenice
- 5 kuliček pepře
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- štipec fenyklu
- štipec kopru
- celerová nať
- hořčičná semínka
- (1 vinný list, ale ten nemusí být, kdo víno nevlastní)
- lák:
- 1 litr vody
- 250 ml octa
- 60 g soli
- 200 g cukru
- (Kdo by chtěl může použít DEKO dle návodu místo tohoto láku)
Postup přípravy receptu
-
Dáme si vařit vodu se všemi ingrediencemi do láku do čistých vysterilizovaných sklenic, na dno dáme polovinu mrkve na kolečka, pepř, nové koření, kolečko cibule a naskládáme cuketu, kterou nakrájíme na špalíky, nebo jak kdo chce.
-
Nahoře necháme místo a dáme druhou polovinu mrkve, nasekaný kopr, fenykl, bobkový list a celerovou nať.
-
Namícháme si lák tak, aby tam bylo všechno jak psáno, zavíčkujeme a dáme sterilizovat na 80°C, 20 minut.
-
Po sterilizaci položíme sklenice obráceně a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Cuket je tolik, že jsem se rozhodla je zavařit jako dělám okurky, cukety jsou pěkně tuhé, chutí okurkám hodně podobné, tak proč ne…jistě okurky nahradí. Počet surovin je myšlen do 1 sklenice, tak si lehko můžeme vypočítat, kolik čeho budeme potřebovat dohromady podle sklenic!
Už jsem je viděla zavařené celé, kdy se odřezávají malinké jako okurky, ale těch by mi bylo líto.









