- reklama -
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 50 g kakaa holandského typu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička soli
- 175 ml extra panenského olivového oleje
- 250 g přírodního cukru (nebo krupicového cukru)
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 500 ml nahrubo nastrouhané cukety (zhruba 2 středně velké)
- 150 g nasekaných opražených lískových oříšků
- Na polevu:
- 200 g tmavé čokolády – nasekané
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, kakao, koření a sůl.
-
V druhé olej, cukr, vejce, vanilku a nastrouhanou cuketu.
-
Obě směsi smícháme dohromady, vmícháme oříšky.
-
Pečeme v dortové formě o průměru 24 cm cca 40 min ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Necháme vychladnout.
-
Poté polijeme polevou, kterou připravíme tak, že přivede k varu smetanu, odstavíme, vsypeme do ní čokoládu, vymícháme dohladka. Můžeme podávat jen tak, nebo se šlehačkou či zakysanou smetanou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: časopis Apetit srpen 2012.
V původním receptu je 325 g cukru – vždy dávám míň a bohatě to stačilo.
Kuchařka: buryna