Cuketový sladký koláč

145
- reklama -

Suroviny

350 g hladké mouky
3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
50 g kakaa holandského typu
1 lžička perníkového koření
1 lžička soli
175 ml extra panenského olivového oleje
250 g přírodního cukru (nebo krupicového cukru)
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
500 ml nahrubo nastrouhané cukety (zhruba 2 středně velké)
150 g nasekaných opražených lískových oříšků
Na polevu:
200 g tmavé čokolády – nasekané
100 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, kakao, koření a sůl.


    Zobrazit celý recept

  2. V druhé olej, cukr, vejce, vanilku a nastrouhanou cuketu.

  3. Obě směsi smícháme dohromady, vmícháme oříšky.

  4. Pečeme v dortové formě o průměru 24 cm cca 40 min ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Necháme vychladnout.

  5. Poté polijeme polevou, kterou připravíme tak, že přivede k varu smetanu, odstavíme, vsypeme do ní čokoládu, vymícháme dohladka. Můžeme podávat jen tak, nebo se šlehačkou či zakysanou smetanou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: časopis Apetit srpen 2012.

V původním receptu je 325 g cukru – vždy dávám míň a bohatě to stačilo.