Cuketový řez à la biskupský chlebíček

128
- reklama -

Suroviny

250 g změklého másla
180 g cukru krupice, lze ubrat
1 vanilkový cukr
3 vejce
300 g mladé neloupané cukety
citronová kůra dle chuti
100 g kandovaného ovoce dle chuti
100 g nasekaných ořechů, klidně mix
cca 300 g polohrubé mouky
necelý prášek do pečiva
čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo vyšleháme s cukry, přidáme žloutky a dále šleháme do pěny. Přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru, hrubě nastrouhanou cuketu, kandované ovoce (já dal kandovanou pomerančovou kůru), nasekané ořechy (já dal mix vlašských, para, kešu, lískových, mandle) a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dle potřeby (vodnatosti cukety) můžeme trošku mouky přidat. Vše opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto nandáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové či koláčové formy (33 cm) nebo pekáčku.


    Zobrazit celý recept

  2. Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.

  3. Po upečení necháme alespoň částečně zchladnout. Pak přelijeme čokoládovou polevou a necháme zchladnout zcela. Kdo chce, může polevu ještě posypat sekanými ořechy nebo kokosem.

  4. Cuketový řez je chutí velmi podobný biskupskému chlebíčku, je však velmi vláčný a nadýchaný jako peřina.