Suroviny
- 2 hrnky na jemno strouhané cukety
- 2 hrnky špaldové mouky (jemné)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 0,5 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- 0,5 lžičky skořice
- Krém:
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 máslo (pokojové teploty)
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků a ušleháme je spolu s cukrem. Přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, sodu, nastrouhanou cuketu, kakao a skořici. Nakonec z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta. Do vymazaného pekáčku vlijeme těsto a dáme péct na 180 stupňů, cca 30 minut. Pro jistotu zkusíme špejlí, až se na ni těsto nebude lepit, bude hotová.
-
Perník dáme vychladnout. Mezitím připravíme krém. Dáme vařit mléko na pudink a osladíme ho podle chuti. Asi polovinu z uvedeného množství odebereme a rozmícháme v něm pudinkový prášek. Až se budou dělat v mléku bublinky, přidáme mléko s práškem a mícháme do zhoustnutí. Pudink necháme zcela vychladnout.
-
Nakonec do vychladlého pudinku zašleháme povolené máslo. Hotový krém naneseme na vychladlý perník. Můžeme posypat skořicí, kakaem nebo nasekanou čokoládou.
Poznámka od kuchařky
hrnek – 250 ml
Použila jsem větší pekáč, ale lze použít i plech s vyšším okrajem.
Máme obrovskou úrodu cuket, takže ji cpu momentálně všude, kde se dá.
Chutná jako perník, jen je vláčnější. Spolu s krémem je naprosto výborný moučník.