
Suroviny
- Těsto:
- 250 g cukety (mladé, neloupané)
- cca 120 g cukru krupice (dle sladkosti použitého ovoce)
- 1 vejce
- 60 g másla nebo máslové Hery (rozpuštěné)
- 1 lžíce kakaa
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do perníku
- Dále:
- sezónní ovoce – meruňky, švestky, višně, jablka, hrušky
- moučkový cukr, drobenka nebo čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo, kakao, vejce a vše dobře promícháme. Do tekutější směsi přidáme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a opět vše dobře promícháme.
-
Takto připravené těsto nalijeme do malého pekáčku nebo dortové formy o průměru cca 22 cm, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a poklademe sezónním ovocem dle chuti. Ovoce je též možné pokrájet na menší kusy a vmíchat rovnou do perníkového těsta. To už záleží na každém, jaký způsob zvolí, obě varianty jsou výborné. Před vložením do trouby mohou milovníci ovocných drobenkových koláčů perník posypat drobenkou.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut, vyzkoušíme špejlí.
-
Po zchladnutí a před podáváním můžeme perník s ovocem posypat moučkovým cukrem. Pokud jsme zvolili variantu s ovocem, zamíchaným přímo do cuketového perníku, doladit ho můžeme po zchladnutí přelitím čokoládovou polevou. Kdo rád kokos nebo ořechy, polevu může ještě posypat. Vše záleží na naší chuti.
Poznámka od kuchařky
Perník je šťavnatý a nepotřebuje žádné kdovíjaké zkrášlování, po upečení je ihned vláčný a hotový raz dva. Pokud chceme péct na velkém hlubším plechu, navýšíme dávku 2-3x, podle toho, jak velký plech máme.