
Suroviny
cca 14
- 250 hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g hořké čokolády
- 50 g lískových oříšků
- 200 g mladé cukety
- 2 vejce
- 120 ml oleje
- mléko dle potřeby – asi 50 ml
- tuk a hrubá mouka na formu nebo papír na pečení
Postup přípravy receptu
-
Hořkou čokoládu a oříšky nasekáme na kousky. Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
-
Mouku, kakao a prášek do pečiva smícháme a prosijeme do mísy. Vmícháme ještě oba dva cukry, čokoládu a oříšky. Přidáme cuketu, vejce, olej a postupně mléko dle potřeby. Vše smícháme nebo velice krátce prošleháme ručním šlehačem. Mělo by vzniknout středně husté těsto.
-
Vymazanou a moukou vysypanou chlebíčkovou formu o rozměrech 30 x 12 cm naplníme těstem. Místo vymazavání můžeme použít papír na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na cca 165 -170°C a pečeme zhruba 40 – 45 minut. Po upečení formu vyjmeme z trouby, chlebíček necháme mírně zchladnout a vyklopíme ho na mřížku. Krájíme po úplném vychladnutí, doporučuji krájet pilkovým – zoubkovaným nožem. Povrch můžeme pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem – mírně poupraveno.
V původním receptu bylo 100 g hořké čokolády, nasekanými oříšky se sypal pouze povrch chlebíčku před pečením a nebylo tam vůbec mléko. Ono taky záleží, kolik tekutiny uvolní cuketa. Takže podle potřeby, případně vůbec.
Místo lískových oříšků půjdou použít i vlašské, případně nesolené burské oříšky.
Do těsta se může přidat malinko rumového aroma nebo místo části mléka přidat tuzemák.