Suroviny
- 350 g mladé cukety
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 200 ml světlého piva (10 st.)
- 4 lžíce olivového oleje
- plná hrst smažené sušené cibule
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- špetka cukru
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nastrouháme i se slupkou nahrubo, přidáme trochu soli a necháme 20 minut vypotit. Pivo lehce ohřejeme, dáme trošku cukru, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
-
Mouku smícháme s vymačkanou cuketou, olejem, pivním kváskem a zbytkem surovin. Vypracujeme nelepivé těsto. Kdyby se zdálo těsto moc tuhé, přidejte trochu vody. Každá mouka je jiná, ale těsto by nemělo být řídké.
-
Těsto dáme asi na hodinu kynout. Vykynuté ještě propracujeme a vytvoříme šišku a necháme ještě půl hodiny kynout. (Pekla jsem ve skleněné zapékací misce vytřené olejem.) Před pečením potřeme chléb osolenou vodou.
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 st. prvních deset minut. Pak teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších asi 30 minut. Pokud bude chleba rychle zlátnout, přikryjeme ho alobalem.
Poznámka od kuchařky
Chléb je hodně vláčný a díky smažené cibuli moc chutný.