Cuketový chléb se smaženou cibulí a pivem

101
- reklama -

Suroviny

350 g mladé cukety
500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
200 ml světlého piva (10 st.)
4 lžíce olivového oleje
plná hrst smažené sušené cibule
2 lžičky soli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sušeného česneku
špetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu nastrouháme i se slupkou nahrubo, přidáme trochu soli a necháme 20 minut vypotit. Pivo lehce ohřejeme, dáme trošku cukru, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Mouku smícháme s vymačkanou cuketou, olejem, pivním kváskem a zbytkem surovin. Vypracujeme nelepivé těsto. Kdyby se zdálo těsto moc tuhé, přidejte trochu vody. Každá mouka je jiná, ale těsto by nemělo být řídké.

  3. Těsto dáme asi na hodinu kynout. Vykynuté ještě propracujeme a vytvoříme šišku a necháme ještě půl hodiny kynout. (Pekla jsem ve skleněné zapékací misce vytřené olejem.) Před pečením potřeme chléb osolenou vodou.

  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 st. prvních deset minut. Pak teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších asi 30 minut. Pokud bude chleba rychle zlátnout, přikryjeme ho alobalem.

Poznámka od kuchařky

Chléb je hodně vláčný a díky smažené cibuli moc chutný.