Cuketovo – sýrové kroketky

37
- reklama -

Suroviny

500 g cukety
250-300 g tvrdého sýru (Eidam)
150-200 g uzeniny (nejlépe párky, točený salám, Gothaj, Junior apod.)
3-4 lžíce hrubé mouky
4-5 lžic strouhanky
1 vajíčko
sůl
pepř
koření na pizzu
majoránka
pažitka
petrželka
česnek
cibulka
strouhanka na obalení
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu, sýr i uzeninu nastrouháme nahrubo.


    Zobrazit celý recept

  2. Cuketu si ale dáme zvlášť do misky, posypeme zvrchu solí, promícháme, znovu posypeme a opět promícháme a necháme ji chvilku stát. Tak po 15 min. cuketu „vyždímeme“ co nám to jen půjde – díky soli pustí přebytečnou vodu, která by nám pak nadělala paseku.

  3. K cuketě přidáme sýr a salám, koření a vajíčko.(kdo chce, může přidat i petrželku/pažitku/utřený česnek/cibulku).
    Promícháme a přidáme mouku a strouhanku.
    Vznikne nám taková hmota, ze které se dají tvořit kuličky.

  4. Z trošky směsi vytvoříme malou kuličku a tu obalíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozpákeného oleje dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Doporučuji pracovat se studeným sýrem – vyndat ho těsně před tím, než ho budem potřebovat z lednice a pokud ho nepotřebujeme, dát ho zpět do lednice. Klidně můžeme i směs strčit na chvilku do lednice/mrazáčku, bude se nám s ní líp pracovat, pokud sjemji měli dlouho venku.

patří to mezi naše oblíbená jídla v období růstu cukety .. zkoušela jsem tam přidat i pár hub .. a není to špatné …