
Suroviny
4 porce
- cuketa (1 střední nebo 2-3 malé)
- 4 papriky
- 1 červená a 1 žlutá cibule
- 2-3 stroužky česneku
- nějaká oblíbená „čínská“ směs koření
- Vegeta
- pepř
- 2 lžíce kečupu
- 1-2 lžíce sójové omáčky
- několik lžic vody na podlití
- olej na pánev
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme cukety, podle potřeby vydlabeme středový semeník a nakrájíme na kostky. Papriky očistíme od semen a pokrájíme na nudličky. Obě cibule oloupeme a půlku každé nakrájíme nadrobno a druhou půlku na půlkolečka. Česnek oloupeme a 1 stroužek pokrájíme na drobné kostičky, zbylý česnek později prolisujeme do pokrmu.
-
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme všechnu cibuli a chvíli jí restujeme. Přidáme pokrájený česnek a restujeme ještě chvíli. Pak přidáme kostičky cukety a proužky paprik. Podusíme, stále často mícháme. Trošku přisolíme Vegetou, přidáme i trochu nějakého koření na čínu, opepříme, prolisujeme zbylý česnek a přidáme kečup a sójovou omáčku. Podlijeme malinko vodou a dusíme za občasného míchání tak, aby zelenina nebyla rozvařená, ale příjemně křupavá.
Nesolíme a s Vegetou i směsí koření zacházíme opatrně, abychom si jídlo nepřesolili, dost slaná je i sójová omáčka. -
Podáváme jako samostatný pokrm třeba k večeři nebo jako přílohu k méně výraznému masu apod.
Milovníci ostrého jídla si přidají jemně pokrájenou pálivou papričku.
Poznámka od kuchařky
Kdo nechce Vegetu s glutamátem, dá si Vegetu bez glutamátu nebo ji úplně vynechá. Ale je to pokrm na způsob „číny“ a jak známo, Číňani glutamát prostě používají, dá se říct že skoro všude a ve velkém. Rozhodnutí je na každém.