Suroviny
- 1 velká cuketa
- 3-4 středně velké brambory
- 3 vejce
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku hladké mouky
- česnek, majoránka, sůl, pepř podle chuti
- tuk na smažení
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cuketu oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ovesné vločky, mouku a kávovou lžičku soli. Důkladně promícháme a necháme odležet asi hodinu i déle, aby vločky natáhly vlhkost.
-
Přebytečnou tekutinu z těstíčka slijeme, nejlépe přes cedník. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a opepříme podle chuti. Řádně promícháme.
-
Na pánvi rozehřejeme tuk. Lžící nabíráme kousky těsta, vkládáme do rozpáleného tuku jako vyšší bochánky (asi jako karbanátky, netvoříme tenké placičky!) a zvolna po obou stranách osmažíme do zlatavé barvy.
Poznámka od kuchařky
Jsou dobré teplé jako hlavní jídlo s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem, ale také za studena. Příznivci zlatého moku je určitě ocení jako tzv. „podpivní“ chuťovku.