
Suroviny
- 1 střední cuketa (cca 500 g)
- 2 větší brambory
- 0,5 hrnku jemných ovesných vloček
- 0,5 hrnku strouhanky
- 1 vejce
- 100 g mletých škvarků
- sůl
- pepř
- česnek
- čerstvá rajčata
- Mozzarella
- bazalka
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a společně s cuketou nastrouháme na slzičkovém struhadle. Do mísy přidáme vejce, vločky, strouhanku. Až do této chvíle vyrábíme vlastně super zdravé jídlo, ovšem to záhy změníme přidáním mletých škvarků!
-
Vše promícháme, osolíme, opepříme a můžeme přidat i rozetřený česnek – ten jsem dnes nedávala, nechtěla jsem, aby finální produkt připomínal „jen“ vylepšené bramboráky. Vzniklé „těsto“ necháme chvíli odpočinout a mezitím rozpálíme troubu na 200°C. Pečícím papírem vyložíme plech a na ten po chvíli tvoříme rukama placičky, které šoupneme do právě vyhřáté trouby.
-
Nyní máme trochu času na rajčata a mozzarellu, které nakrájíme na plátky. Až placičky ze spodní strany zezlátnou, otočíme je, navrch položíme kolečko rajčete, na něj plátek sýra a dáme znovu zapéct. Podáváme horké, ozdobené čerstou bazalkou.
Poznámka od kuchařky
Pokud máte mikrovlnku s funkcí „crisp“, můžete placičky připravit tak. Nebo jdou samozřejmě i osmažit na pánvi bez tuku (škvarky ho trochu pustí) a potom v troubě nebo pod grilem jen krátce zapéct.









