Cuketové (za)pečenky se škvarky

84
- reklama -

Suroviny

1 střední cuketa (cca 500 g)
2 větší brambory
0,5 hrnku jemných ovesných vloček
0,5 hrnku strouhanky
1 vejce
100 g mletých škvarků
sůl
pepř
česnek
čerstvá rajčata
Mozzarella
bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a společně s cuketou nastrouháme na slzičkovém struhadle. Do mísy přidáme vejce, vločky, strouhanku. Až do této chvíle vyrábíme vlastně super zdravé jídlo, ovšem to záhy změníme přidáním mletých škvarků!

  2. Vše promícháme, osolíme, opepříme a můžeme přidat i rozetřený česnek – ten jsem dnes nedávala, nechtěla jsem, aby finální produkt připomínal „jen“ vylepšené bramboráky. Vzniklé „těsto“ necháme chvíli odpočinout a mezitím rozpálíme troubu na 200°C. Pečícím papírem vyložíme plech a na ten po chvíli tvoříme rukama placičky, které šoupneme do právě vyhřáté trouby.

  3. Nyní máme trochu času na rajčata a mozzarellu, které nakrájíme na plátky. Až placičky ze spodní strany zezlátnou, otočíme je, navrch položíme kolečko rajčete, na něj plátek sýra a dáme znovu zapéct. Podáváme horké, ozdobené čerstou bazalkou.

Poznámka od kuchařky

Pokud máte mikrovlnku s funkcí „crisp“, můžete placičky připravit tak. Nebo jdou samozřejmě i osmažit na pánvi bez tuku (škvarky ho trochu pustí) a potom v troubě nebo pod grilem jen krátce zapéct.