
Suroviny
4 porce
- 4 porce špaget
- 2 mladé cukety
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- 50 g másla
- 4 žloutky
- 150 ml sladké smetany
- 20 g strouhaného parmazánu
- kůra a šťáva z 1 očištěného citronu
- hrst bazalky (lístků)
- sůl
- pepř
- strouhaný parmazán na posypání
Postup přípravy receptu
-
Protože omáčka je šlehaná ve vodní lázni, je jídlo trochu náročnější na synchronizaci jednotlivých kroků.
-
Proto si nejdřív nastrouhejte cukety na dlouhé tenké pásky. Pokud nevlastníte struhadlo, které vám to umožní, můžete použít silnější škrabku na brambory, neb sýr a vzniklé stužky podélně překrojte na cca 0,5 cm široké pásky.
-
Česnek nastrouhejte na tenké plátky. Poté dejte vařit velký hrnec s osolenou vodou na špagety.
-
Připravte si hrnec s vodou, do kterého vložíte mísu ve které budete šlehat omáčku.
-
Když se voda v hrnci pod miskou začne vařit, tak stáhněte plamen a v misce nechte rozpustit máslo.
-
Do másla postupně zašlehávejte jeden po druhém žloutky.
-
Přidejte postupně smetanu, citronovou kůru a parmazán. Stále šlehejte, do houstnoucí omáčky postupně přilévejte citronovou šťávu.
-
Nakonec smetanu osolte a opepřete. Konzistence omáčky by neměla být tekutá, ale ani by se vám neměla srazit.
-
Mezitím co budete šlehat omáčku si uvařte špagety.
-
V momentě kdy je omáčka hotová si rozpalte v hluboké pánvi olivový olej. Na něm lehce orestujte plátky česneku.
-
K česneku přidejte cuketové pásky, která nechte víceméně jenom ohřát. Pánev stáhněte z plotny.
-
K cuketám přimíchejte špagety a bazalkové lístky nakrájené na tenké proužky. Nakonec vše promíchejte s omáčkou. Každá cuketa a špageta musí být omáčkou obalena, ale nesmí v omáčce plavat.
Podávejte s citronem a strouhaný parmazánem.