Suroviny
- 1 velká žlutá cuketa
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 1 rajský protlak
- 4 pikantní zavařená rajčata (nejlépe česneková)
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce sladké chilli omáčky
- 4 lžíce sójové omáčky
- máslo
- olej
- pepř
- sůl
- 200 g eidamu (nejlépe máslový)
- 100 g nivy
- 200 ml smetany
- mléko
- 2 lžíce hladké mouky
- pažitka
- rozmarýn
Postup přípravy receptu
-
Cuketu podélně nakrájíme na cca 2mm plátky – nejlépe to jde na elektrickém nářezáku. Nepovedené nebo příliš malé kousky uschováme.
Z ústřicové a sladké chilli omáčky uděláme marinádu a plátky cukety do ní naložíme.
V pánvi rozehřejeme máslo a olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso a restujeme dál. Přisypeme na malé kousky nakrájené zbytky cukety, přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, slupky zbavená zavařená rajčata, osolíme, opepříme a asi půl hodiny tepelně upravujeme.
Marinované plátky cuket si vždy po třech klademe na prkénko tak, aby se po stranách lehce překrývaly, poklademe masovou směsí a zarolujeme. Skládáme do máslem vymazaného pekáčku. Na každou rolku položíme plátek sýra, pokapeme částí smetany, přidáme čerstvý rozmarýn a zapékáme dozlatova.
Ze dvou lžic másla, dvou lžic mouky, mléka a zbylé smetany připravíme bešamel, ve kterém rozpustíme nastrouhaný zbytek eidamu a nivu a dochutíme solí, pepřem a pažitkou.
Upečené rolky servírujeme se sýrovým přelivem.