
- reklama -
Suroviny
- 300 g cukety (2 malé cukety do 5 cm síly)
- 1 KL soli
- 3 vejce
- 300 ml kefíru (nebo kyšky, podmáslí)
- cca 200 g hladké mouky
- 1/2 KL jedlé sody
- lžíce pokrájené plocholisté petržele
- olej na smažení
- ——–
- zakysaná smetana (creme fraiche)
Postup přípravy receptu
-
Cukety i se slupkou nastrouháme na hrubším struhadle, posolíme, promícháme a necháme odstát. Po deseti minutách je důkladně vymačkáme – vodu z nich vylijeme (je dost slaná).
-
Přidáme vejce, kefír, petržel, v případě potřeby ještě dosolíme, metlou prošleháme a postupně zašleháme mouku promíchanou s jedlou sodou. Je dobré – jako u jiných palačinek – nechat těsto, které by mělo být husté jako na lívance, alespoň čtvrt hodiny odstát.
-
Postupně na trošce oleje smažíme – těsto nalijeme sběračkou na pánev a oblou částí lžíce rozetřeme po celé ploše.
Hotové palačinky podáváme se zakysanou smetanou.
Kuchařka: hosta